Ako chutne pripraviť lavaš + 10 receptov, ktoré musíte vyskúšať

Neutrálna chuť lavaša robí z neho univerzálnu pochutinu, ktorú si môžete hravo pripraviť na mnoho spôsobov. Jeho slaná varianta poteší milovníkov pizze, wrapov či chleba. V sladkej verzii si pochutnáte na štrúdli, koláčoch či palacinkách.

 

Objavte s nami čaro arménskeho chleba a vyskúšajte niektorý z receptov, ktoré sme pre vás vybrali.

 

Čerstvý lavaš v rôznych ochutených verziách zakúpite https://www.svetbedniciek.sk/search?search=lavas&do=searchForm2-form-submit

 

1. PIZZA

Zdravšia no stále veľmi chutná pizza pripravená z lavaša.

Ak nemáte práve doma kruhový lavaš, nevadí, jednoducho si ho vyrobíte s pomocou nožníc. Placku vystrihnite do kruhu podľa veľkosti, ktorú preferujete. Na tento recept budete potrebovať dva kruhy tohto zdravého chleba. Prvý kruh dáme do formy na pizzu a posypeme ho nastrúhaným syrom. Položíme naň druhý kruh, potrieme ho rajčinovým pretlakom(https://www.svetbedniciek.sk/product/pretlak-paradajkovy-sterilizovany-190-g ), soľou a pizza korením(https://www.svetbedniciek.sk/product/pizza-korenie-15g ).

Podľa chuti naukladáme šunku, syr a kukuricu. Fantázii a chutiam sa medze nekladú . Keď máte pizzu naplnenú obľúbenými surovinami, dáme ju piecť do vyhriatej rúry na 180 °C, ľahšej oblohe postačí 3 – 5 minút, v prípade viacerých (tvrdších) surovín pečieme cca 15min. Odporúčame pizzu počas pečenia priebežne kontrolovať, aby neprihorela. Po upečení môžeme potrieť zmesou: olej + nakrájané oregano + nastrúhaný cesnak.

Dobrú chuť!

 

 

2. Vegetariánske LASAGNE

Rýchly recept lasagne pre štvorčlennú rodinu hotové len za 20 minút.

Na ich prípravu si pripravíme:

Na začiatok si pripravíme 6 lavaš plátov podľa formy v ktorej budeme lasagne robiť (1 plát nastriháme na šesť kusov podľa formy).

Príprava omáčky: Cesnak a cibuľu nasekáme na drobno, cuketu nakrájame na malé kúsky a sušené paradajky prelejeme vriacou vodou. Na oleji zľahka opražíme cesnak a cibuľku. Pridáme nakrájané sušené paradajky, cuketu a kukuricu. Za občasného miešania necháme podusiť a 2 – 3 minútach pridáme plechovku lúpaných paradajok. Túto zmes dusíme a miešame až pokiaľ všetky prísady nezmäknú, potom dochutíme soľou a oreganom.

Vrstvenie: 1 lavaš plát, 3 – 4 PL omáčky, mozzarela. Takto postupujeme šesť krát.

Dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 5 – 7 minút na 220 °C .

*Hravo pripravíte aj verziu pre mäsožravcov, stačí pripraviť omáčku  s mletým mäsom

 

3. HOT DOG

Vďaka jednoduchej a rýchlej príprave máte o chutné raňajky postarané.

Lavaš si nakrájame na väčšie štvorce  a kraje jemne zrolujeme, pričom nám vznikne efektná vanička. Do vaničky vložíme uvarený párok(https://www.svetbedniciek.sk/en/product/nanove-bravcove-parky-5-6-ks-cca-350-450g ), posypeme ho opečenou červenou cibuľkou a nalámanou nivou, či iným obľúbeným syrom. Dáme krátko zapiecť do rúry na 180°C. Zapečené hot dogy si dochutíme nakrájanou jarnou cibuľkou a barbecue omáčkou.

 

 

4. MRIEŽKOVANÝ KOLÁČ S LESNÝMI ČUČORIEDKAMI

Na chutný mriežkovaný koláč budete potrebovať:

Preložíme lavaš na polovicu a podľa okrúhlej formy v ktorej budeme koláč piecť vystrihneme kruh (my sme použili 23 cm formu). Vzniknú nám tak dva kruhy, ktoré nám poslúžia ako základný korpus  pre koláč. Oba kruhy vložíme do formy a vymiešame plnku. Tvaroh, vajcia, banán a čučoriedky spolu zmixujeme, menšie hrudky neprekážajú, dodajú koláču jedinečnú chuť. Takto pripravenú plnku vlejeme do formy na lavaš. Z lavaša, ktorý nám zostal po vystrihnutí kruhov vytvoríme tenké pásiky, ktoré mriežkovito naukladáme na vrch. Posypeme plátkami mandlí a pečieme na 180°C cca 35 minút.

 

5. MLIEČNY VANIKOVO – ČOKOLÁDOVÝ REZ (nepečený koláč)

Nepečený koláč, ktorý vás prekvapí svojou neskutočne lahodnou chuťou.

Pripravíme si suroviny:

  • 3 pláty špaldového kakaového lavaša
  • 3 x 180ml smotany na šľahanie
  • 500g jemného roztierateľného tvarohu
  • 25g vanilkového proteínu
  • 4 kvapky vanilkovej arómy
  • na čokoládový krém - pridáme ešte 3 PL orieškového masla a 2 PL kakaa (https://www.svetbedniciek.sk/en/product/bio-kakao-150-g )⁠

Z lavaša vykrojíme 6 ks plátov podľa veľkosti formy ktorú chceme použiť (my sme použili formu veľkú 23 x 23cm).

Príprava krému: Smotany si vyšľaháme dotuha, pridáme tvaroh, proteín a vanilkovú arómu. Z tohto krému približne 1/5 oddelíme do inej nádoby a pridáme do nej orieškové maslo a kakao (tú použijeme ako vrchnú vrstvu). ⁠

A vrstvíme nasledovným spôsobom:⁠ Plát - biely krém - plát - biely krém - plát - biely krém - plát biely krém - plát - biely krém - plát - čokoládový krém.

Dáme na 2-3 hodinky stuhnúť do chladničky a podávame :)

 

 

 

6. ŠPENÁTOVÁ ROLKA S CVIKLOVÝM DIPOM A OVČÍM SYROM

Máte chuť na výdatnú ale zároveň ľahkú večeru, ktorú pripravíte za 10 minút? V tom prípade je tento recept určený pre vás.

Budete potrebovať 1 plát špenátového lavaša, 1 cottage cheese, 1 varenú cviklu, čerstvý ovčí syr (https://www.svetbedniciek.sk/en/product/ovci-syr-cerstvy-hrudka-240-260g) a listový šalát, na dochutenie vám postačí soľ.

Pomocou ponorného mixéra rozmixujeme cottage cheese s uvarenou vychladenou cviklou. Lavaš si rozložíme na pracovnú dosku a natrieme pripraveným dipom, preložíme na polovicu a opäť potrieme. Na vrch posypeme šalátom a ovčím syrom. Takto naplnené zrolujeme a rozkrojíme na polovicu. Jednoduché, rýchle, sýte a nekonečne dobré!

 

 

7. MAKOVÁ ŠTRÚDĽA

Kto by si rád nepochutil na šťavnatej štrúdli? Tento recept je na makovú štrúdľu, avšak vy si môžete pripraviť rôzne druhy náplní, podľa vlastnej chuti (tvarohová, jablková, arašidová ...).

100g mletého maku a 200ml mlieka zohrejeme (môžete aj v mikrovlnke), tak aby sa spolu pekne prepojili. Dosladíme podľa chuti a zmes natrieme po kratšej hrane lavašu. Navrch naukladáme pásik čerstvých malín (nepoužívajte mrazené, pustia vodu a štrúdľa by sa vám rozmočila). Zrolujeme, kraje zatlačíme, aby plnka nevytiekla. Natrieme rozpusteným maslom a slabo poprepichujeme vidličkou.

Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 180°C cca 30 min.

 

 

8. CHURROS

Milé občerstvenie pre pohodové posedenie s priateľmi či ako sladké mlsanie pri obľúbenom seriáli.

Lavaš si nakrájame na dlhšie pláty, ktoré zrolujeme a prepichneme dlhou drevenou špajdlou. Uložíme na plech a vložíme na pár minút do rúry. Po upečení, kým sú teplé ich posypeme mletou škoricou. Podávame s orieškovým maslom Pure nuts (https://www.svetbedniciek.sk/en/search?search=pure+nuts&do=searchForm2-form-submit)  podľa vlastnej chuti.

9. KRÉMEŠ V ZDRAVŠEJ VERZII

Zdravšia a rýchlejšia verzia chutného krémeša a bez odpaľovaného cesta? S lavašom je to istota.

Budeme potrebovať:

 

V rúre si upečieme každý vyrezaná plátok lavaša na 180 °C na cca 3-4 minúty. Na dno formy položíme dva z týchto upečených plátov. Uvaríme vanilkový puding v 0,5l mlieka a osladíme. Po vychladnutí pridáme proteín a ricottu, čím nám vznikne vanilkový krém. Natrieme ho do pripravenej formy vystlanej upečeným lavašom. Vyšľaháme šľahačku, ktorú navrstvíme na vanilkový krém.

Na záver už len prikryjeme so zvyšnými dvoma plátmi, ktoré si pred tým vopred nakrájame na štvorčeky aby sme nemali problém pri krájaní hotového krémešu.

Dáme na noc zachladiť do chladničky. Pred podávaním polejeme krémeš roztopenou čokoládou. ⁠ Mňam!

 

 

10. KOŠÍČKY PLNENÉ ŠAMPIÓNOVOU ZMESOU

Na výrobu košíčkov budeme potrebovať:

Na panvici osmažíme do zlatista nadrobno nasekanú cibuľku, pridáme nakrájané šampiňóny, nakrájaný špenát, kukuricu a osolíme. Keď šampiňóny zmäknú pridáme dve vajíčka. Formu na muffiny si vystelieme s lavaš chlebom, ktorý si nastriháme na štvorce a naskladáme ich do košíčka. Ako prvý si naukladáme na spodok nastrúhaný syr, 1-2PL šampiňónovej zmesi a znovu strúhaný syr. Posypeme kukuricou. Zapiecť v rúre na 220°C a o 5-7 minút je chutný košík na stole.

 

Rozhodli ste sa vyskúšať niektorý z receptov? Inšpirujte aj ostatných, odfoťte svoj tanier a označte nás @svetdebniciek na sociálnej sieti. Dobrú chuť! :)