Topinambury pestuje rodina Petra Sagana, a to ekologickým spôsobom :) a na Slovensku. S topinamburami sa stretli prvýkrát v Rusku, kedy ich zaujali pozitívne účinky topinamburov na ľudí s cukrovkov, ktorým sa po cca 3 mesiacoch upravila hladina cukru. Začali tak študovať rôzne výskumy, ktoré dokazovali výnimočnosť tejto plodiny. Ako píše sám pestovateľ Pavol Smolka: "Všetko som si vyskúšal a otestoval sám na vlastnej koži a postupne som sa tejto rastline dostával pod kožu ja. A to bol len začiatok. Veru, je to dlhý príbeh, ktorý hovorí o tom, ako sa zo stavbárov stali pestovatelia rastliny pôvodom zo strednej Ameriky. Našim cieľom je priniesť ľuďom niečo zdravé, chutné, lokálne a poctivé. Verte mi nie sú to žiadne frázy, topinambury pestujeme tu u nás pod Tatrami. Zbierame ich sami a sami ich aj spracovávame a takisto im sami dávame výslednú podobu. Sila topinamburu je v jeho jednoduchosti a podstate – je plný životnej energie, dobrého cukru, je zásobárňou minerálov, vitamínov a ďalších zdraviu prospešných látok. Nepotrebuje nič, len dobrú pôdu a lásku. Žiadne umelé prísady, doplnky, či vylepšenia. Je nielen zdravý, ale aj chutný a pomáha. Mne, mojej rodine a známym. A môže aj vám."
Aj na Slovensku sa pestuje topinambur (foto: archív Fytosal spol. s r.o.)