Muštáreň za javorom

Muštáreň za javorom

Muštáreň za javorom je zrekonštruovaná poľnohospodárska usadlosť v Bielych Karpatoch, kde na rozľahlých slnečných lúkach pestujú vlastné ovocie a bylinky. Tieto spracúvajú tradičným spôsobom - bez použitia syntetických aróm, farbív a konzervačných látok. "Ovocie a bylinky vysádzame, ošetrujeme a napokon zbierame a spracúvame na tomto malom území moravskolieskovských kopaníc, ktoré nesie od nepamäti názov “Za javorom”. Tu sa rodia naše sirupy, šťavy a džemy. Našim zámerom nie je vymýšľať nové kombinácie chutí, ale priniesť Vám pôvodnú, plnú chuť ovocia dozretého na slnku. Žiadne z našich produktov neprechádzajú filtráciou, čo môže spôsobiť ich mierne zakalenie, no zároveň to prináša intenzívnejší chuťový a čuchový zážitok. Už pri výbere druhov a odrôd ovocia sme zohľadňovali ekologické dopady našej výroby. Keďže sa naše sady nachádzajú v CHKO Biele Karpaty, pri ich ošetrovaní dbáme na vplyv našej činnosti na životné prostredie, na hnojenie používame výhradne maštaľný hnoj a plody rastlín nie sú chemicky ošetrované. Pri práci v sadoch nepoužívame ťažkú poľnohospodársku techniku aj na úkor vyššej prácnosti výroby. Pri spracovaní ovocia používame technológiu umožňujúcu šetrné tepelné spracovanie. Ovocie je starostlivo ručne triedené tak, aby bolo spracované len prvotriedne, bez poškodenia a plesní. Tradičné receptúry, podľa ktorých varíme, sa neprikláňajú k zväčšovaniu objemov pomocou jabĺk (to znamená, že malinový sirup je 100% z malín, šípkový lekvár je 100% zo šípok atď...)".