Tekvicové krémové rizoto

Tekvicové krémové rizoto
5 porcie
45 min

Na tieto chladné dni sa hodí výborne horúce krémové rizoto s oranžovou tekvicou - maslovou alebo hokkaido. Majú vynikajúcu sladkastú chuť, príjemne sa rozpadávajú v ústach, maslová tekvica je chuťou zaujímavo jemne korenistá. V spojení s guľatozrnnou ryžou alebo čiernou či červenou ryžou vytvoríte skutočne krémovú konzistenciu. Čerstvé bylinky nesmú chýbať :). Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť!! :)

INGREDIENCIE:

  • olivový olej
  • 2 malé cibuľky (červené či žlté)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 tekvice maslovej, prípadne hokkaido
  • 300 g ryže Arborio (na krémové rizotá, alebo guľatozrnnej, výborná je aj čierna alebo červená ryža)
  • 1 zeleninový natural bujón
  • cca 0,5 - 1l vody
  • soľ, korenie
  • 2 PL gazdovského masla
  • čerstvý rozmarín
  • cca 80 ml ryžovej (alebo klasickej) smotany
  • 5 PL kokosového mlieka

    SUROVINY NA RECEPT SI JEDNODUCHO PRIDÁTE DO DEBNIČKY>>(kliknutím na košík vpravo)

tekvicové rizoto s maslovou tekvicou

 

 

rizoto krémové s maslovou tekvicou alebo hokkaidom

 

POSTUP:

  • na rozpálenom oleji popražíme nadrobno nakrájanú cibuľku - do zlatista
  • medzitým pokrájame tekvicu (hokkaido môžeme so šupkou, maslovú tekvicu bez šupky) na menšie kocky (asi 1 x 1 cm)
  • medzitým pridáme do pražiacej sa cibuľky 2 cesnaky pokrájané nadrobno
  • a pridáme aj nakrájané tekvicové kocky, pražíme cca 5 minút
  • a následne pridáme ryžu
  • teraz si pripravíme cca 1dcl zeleninového vývaru (aj používate klasický zeleninový natural bujón, dajte z neho len cca polovicu, aby nebol vývar príliš slaný) - týmto vývarom postupne podlievame zmes
  • musíte pri rizote stáť a pomaly ho neustále miešať a prilievať vývar, keď sa minie, následne prilievajte vodu
  • priebežne ochutnávajte, či už ryža nie je mäkká
  • ak áno - prilejte smotanu, môžete pridať aj kokosové mlieko (podľa chuti)
  • nakoniec pridáme maslo a dobre premiešame, prípadne dochutíme soľou a čiernym korením, odstavíme
  • nezabudneme na čerstvý nakrájaný rozmarín či šalviu!
  • rizoto je vynikajúce, ak ho podávate s parmezánom
     

Prajeme Vám dobrú chuť! Za recept ďakujeme skvelej foodblogerke http://www.smoothcooking.cz !  

Páči sa Vám tento recept?

Produkty z receptu