Vegan Štedrák

Vegan Štedrák
9 porcie
180 min

Overený recept od foodblogerky na známy ŠTEDRÁK - štedrovečerný koláč, ktorý je zaujímavý tým, že boli naň použité vegánske suroviny - nerozpoznáte ho však od originálu!! :)

INGREDIENCIE:

 

Cesto: 

  • 300g špaldovej múky 
  • 1/2 kvasníc
  • 2 dcl rastlinného mlieka 
  • 1 PL kokosového cukru
  • 2 PL olivovyého oleja
  • 3 ČL škorice 
  • štipka soli 
     

Maková plnka: 

  • 150g mletého maku
  • 150ml vegan mlieka
  • 4 PL kokosového cukru 
  • 2 PL kokosového oleja 

vegánsky štedrák

 

Slivková plnka:

  • Slivkový alebo slivkovo bazový lekvár
     

Orechová plnka: 

  • 250g mletých vlašských orechov
  • 150 ml vegan mlieka
  • 4 PL kokosového cukru
  • 2 PL kokosového oleja

    Tofu "tvarohová" plnka: 
  • 1 tofu natural 
  • 2 ČL mletej vanilky
  • 1 ČL mletej škorice 
  • 100ml kokosového mlieka
  • 5 PL kokosového cukru
  • 2 PL kokosového oleja 


 

SUROVINY NA RECEPT SI JEDNODUCHO PRIDÁTE DO DEBNIČKY>>(kliknutím na košík vpravo)
 

štedrák vegánsky
 

POSTUP:
 

Cesto: 

Urobíme si kvások - mlieko si mierne zohrejeme, pridáme cukor a kvasnice. Necháme cca 10 minút odpočívať. Následne do pripravenej múky vylejeme kvások, pridáme zvyšné suroviny. Ak by sa Vám cesto zdalo suché, opatrne môžete doliať vodu. Vypracujeme cesto, ktoré necháme stáť 2-3 hodiny nech pekne vykysne. Následne si toto cesto rozdelíme na 4 časti. Postupne si každé vyvaľkáme na požadovanú veľkosť podľa veľkosti plechu na pečenie, hrúbka cesta by mala byť približne 4 mm. Ja som použila plech 35 x 15cm. Spodok plechu si vystelieme papierom na pečenie, potrieme troškou kokosového oleja (aj vrch aj spodok papiera).
 

Začíname vrstviť - na spodok ide prvé cesto. Na toto cesto prichádza maková plnka: 

- Zohrejeme si mlieko, do neho pridáme mak a zvyšné suroviny. Následne touto plnkou potrieme cesto. Pridáme ďalšiu vrstvu cesta, ktoré si rozvaľkáme. Na toto cesto rozotrieme slivkový lekvár. Následne pridáme ďalšiu vrstvu cesta. 
 

Na toto cesto pridáme orechovú plnku: 

- Zohrejeme si mlieko, do neho pridáme orechy a zvyšné suroviny. Touto plnkou potrieme cesto. Pridáme ďalšiu vrstvu cesta a na záver pridáme tofu plnku : 

- Tofu si roztlačíme vidličkou, rozmiešame ho zase so zvyšnými surovinami. Natrieme na cesto. 

Keď už máme koláč komplet hotový, poukladáme na neho "kde-tu" kúsky kokosového oleja, ktorý si potom roztopí a koláčik bude šťavnatejší. 
 

Pečieme pri teplote 175 stupňov 60 minút. 
 

Keď je štedrák upečený posypeme ho mletými vlašskými orechmi a kokosovým cukrom :) 
 

Za krásny recept ĎAKUJEME zo srdca šikovnej foodblogerke Simi z Healthy&Happy! https://heealthyandhaappy.com/
 

štedrák

Páči sa Vám tento recept?

Produkty z receptu